Atractii

Orasul Horezu, vatra de cultura si civilizatie, se inscrie ca unul dintre punctele turistice importante din tara noastra. Este mentionat pentru prima oara in documentul dat la Ramnic la 5 septembrie 1487 de catre voievodul Vlad Calugarul. Satul este apoi donat de Constantin Brancoveanu Manastirii Hurez. Asezarea se dezvolta ceva mai mult dupa anul 1780, cand devine cunoscut sub numele de Targul Horezu, data de la care devine centru de plasa, apoi resedinta de raion. Prima scoala a luat fiinta in 1832. Odata cu noua impartire administrativ teritoriala din 1968, localitatea este declarata oras si de atunci cunoaste o rapida ascensiune pe treptele urbanizarii.

Manastirea Arnota, ctitorita de Matei Basarab in 1633, este o frumoasa manastire de maici, care, prin pictura, arhitectura si sculptura sa, poate fi considerata unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice si de arta religioasa din tara.

Manastirea Bistrita, ctitorie a boierilor Craiovesti Manastirea Bistrita, cu hramul "Adormirea Maicii Domunului" dateaza din jurul anului 1490.
 
Manastirea Hurezi este situata in partea de nord a judetului Valcea, pe drumul national DN 67 Rm. Valcea-Targu Jiu, la poalele muntilor Capatanii fiind considerata ca cel mai reprezentativ complex de arhitectura, definitoriu pentru „stilul brancovenesc”.
 
Manastirea Polovragi este situata la poalele muntelui Piatra Polovragilor pe soseaua Tg. Jiu - Rm. Valcea in apropierea Pesterii Polovragi si a Cheilor Oltetului.
 
Manastirea Govora este situata la 6 km de Baile Govora, langa comuna Mihaiesti. Este manastire de maici cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”.
 
Manastirea Dintr-un Lemn este situata la 12 km nord de orasul Babeni, in comuna Francesti. Traditia locului spune ca ar fi fost ridicata in secolul al XVI-lea folosindu-se lemnul unui singur stejar.
 
Manastirea Stanisoara este situata in zona localitatii Calimanesti, la poalele masivului Cozia. Intregul asezamant monahal se afla intr-un cadru natural linistit, inconjurat de frumuseti naturale ispititoare.

Schitul Patrunsa este situat in comuna Barbatesti, la poalele Muntelui Buila. A fost construit in 1740 de catre Episcopul Climent al Ramnicului.
 
Schitul Papusa se afla in apropierea Manastirii Bistrita, in Comuna Costesti. Schitul poate fi vazut foarte bine de pe poteca ce duce la Pestera Liliecilor - Pestera Sfantului Grigore Decapolitul.
 
Schitul Pahomie este situat in comuna Barbatesti, langa Baile Olanesti. Ultima parte a traseului este drum forestier accesibil mijloacelor auto, pana la Izvorul Frumos.
 
Biserica 44 de Izvoare se afla in satul Pietreni, comuna Costesti. Initial s-a numit Schitul de sub Piatra, schit atestat documentar din anul 1701 conform inscriptiei de la intrare.

Peştera Polovragi are o lungime (până în prezent cercetată) de 11 km. Traseul vizitabil pentru turişti este de aprox. 800 m. Acest traseu este parţial iluminat.
 
Peştera Muierii a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, de către râul Galbenul. Cu o istorie foarte bogata, peştera în timpuri străvechi a adăpostit în timpul războaielor, când bărbaţii plecau la lupte, foarte mulţi copii şi femei, de unde i se trage şi numele. Este prima peşteră electrificată din România.
 
In amonte pe Cheile Bistritei se mai afla o pestera, Pestera Ursilor, la 500-600 de m de intrarea in chei, pe partea stanga la urcare, cu o lungime vizitabila de 600-700 de m, impresionanta prin inaltimea tavanului si fisurile prin care se strecoara galeria. Nu este electrificata si nici explorata in totalitate.
 
Pestera Liliecilor sau Pestera lui Grigore Decapolitul, se gaseste la 250 de m de Manastirea Bistrita, pe versantul drept al Cheilor Bistritei, la o altitudine de 850 m si 60 de m fata de vale. Pestera a fost cunoscuta si locuita de pustnici in Evul Mediu.

Cheile Oltetului, avand lungimea de 2 km, au fost sapate in Muntii Capatanii de apa Oltetului. In aceste chei se afla Pestera Polovragi unde conform legendelor ar fi trait Zamolxe - zeul geto-dacilor.
 
Cheile Bistriţei (1200m lungime) sunt cele mai înguste chei în calcare din România fiind declarate rezervaţie naturală.

Băile Govora este o statiune deschisa in toate anotimpurile renumita pentru variatatea si caracterul terapeutic al proprietatilor apelor bogate in clor, sodiu, iod, brom, sulf (pentru cure externe) si cele hipotonice bogate in magneziu, calciu, putin sulf (pentru cure interne) cunoscute si utilizate inca din 1866. Namolul mineral este extras din localitate si namolul sapropelic fosil este adus de la Ocnele Mari.

Muzeul Trovanţilor - Trovantii sau pietrele care cresc se gasesc in satul Costesti. In "Muzeul trovantilor" se gasesc cateva pietre uriase, cu dimensiuni cuprinse intre 6 si 10 metri.
 
Culele Duca si Greceanu - Culele sunt case boieresti fortificate. Numele provine de la turcescul kule care inseamna turn. Culele Duca si Greceanu se gasesc in comuna Maldaresti. Tot aici se gaseste si casa memoriala I. G. Duca.
 
Ceramica de Horezu - Zona Horezu este cunoscuta ca un vechi centru de ceramica populara. Ceramica de Horezu este realizata folosind mijloace traditionale: roata olarului, cuptoare orizontale pe lemne, obiecte de finisat traditionale
 
Festivalul Invartita Dorului are loc in comuna Vaideeni in fiecare an in ultima sambata si duminica a lunii iunie. Aici se pote urmari festivalul folcloric sustinut de ansambluri artistice din diferite zone ale tarii si o parada a porului popular pastoresc.
 
Statiunea montana Rânca este o statiune in plina dezvoltare situata la altitudinea de 1600 m. Atractiile principale sunt cele doua partii de schi situate pe Muntele Cornesu.

Traseu mountain bike
Trasee montane sunt numeroase,Horezu fiind situat la 16km de varful Roman, la 60km de Ranca, la 30km de Balota si multe altele.

Trasee trekking si drumetii
Pentru cei care prefera drumetiile, zona Horezu ofera trasee variate de drumetie.
 
Trasee off road - destinate amatorilor de turism cu maşini de teren sau motociclete.

            Targul "Izvorul tamaduirii" se organizeaza pe platoul Romani in fiecare an in ziua de izvorul tamaduirii.

            Targul ceracimicii populare romanesti "Cocosul de Hurez" se organizeaza in fiecare an in prima saptamana a lunii iunie.Evenimentul se desfasoara pe platoul "stejari", dureaza trei zile si aduce la Horezu cei mai mari mesteri olari sositi din toate centrele tarii.

             "Fagurele de aur" sarbatoare nationala a apicultorilor, se desfasoara in a doua saptamana din iunie si dureaza doua zile in comuma Tomsani.

              "Invartita dorului" festival de cantec ciobanesc si parada de costume populare, se desfasoara in fiecare an in a treia saptamana din luna iunie in comuna Vaideeni si dureaza trei zile.

               "Braul de aur" sezatoare si concurs de creatie, este organizat in ziua de Sf. Ilie pe 20 iulie in satul Barbatesti.

               Targul international al tiganilor are loc pe data de 8 septembrie in satul Bistrita, comuna Costesti

                Festivalul Eco-Etno-Folk-Film se organizeaza la inceputul lunii septembrie la Casa de Cultura "Dinu Sararu din Slatioara si sunt premiate productii cinematografice de scurt metraj pe teme ecologice, etnologice si folclorice.

              Zilele orasului se organizeaza la inceputul lunii septembrie in centrul orasului.